CHARLIE CHAPLIN – ESSANAY FILMS 2

Sisältää lyhytelokuvat:
Pakoretki T-mallilla (The Jitney Elopment)
Charlie vauhdissa – kulkuri (The Tramp)
Charlie vauhdissa – rannalla (By the Sea)
Työ (Work)

Kierrettyään ensin maailmaa Fred Karnon English Music Hall -näyttelijäseurueessa, Chaplin aloitti elokuvauransa vuoden 1914 alussa esiintymällä Mack Sennettin johtaman Keystone-yhtiön yhden ja kahden kelan komedioissa. Keystone edusti elokuvakomedian terävintä kärkeä ja Sennett teki omaisuuden tuottamalla vauhdikkaita slapstick-lyhytelokuvia. Spontaanisuus ja tiukat toimitusaikataulut Keystonella tarjosivat Chaplinille intensiivikurssin komediaelokuvan tuottamisesta. Sovittamalla Karnon laajaeleiset, farssimaiset pantomiimit Keystonen tiukkatahtiseen, sarjakuvamaiseen tyyliin, Chaplin alkoi ymmärtää elokuvanäyttelemisen dynamiikkaa ja tunnistettavissa olevan, sympaattisen hahmon luomisen tärkeyttä.

Chaplinin viettämä vuosi Essanay-yhtiöllä antoi hänelle tilaisuuden kehittää Pikku kulkurin roolihahmoa. Keystonella Chaplinista oli tullut ainoa käsikirjoittaja, ohjaaja ja tähti. Essanaylla hänen valtansa laajenivat edelleen. Hänellä oli käytettävissään jatkuvasti kehittyvä sivuosanäyttelijöiden joukko. Keystonen toimitusaikataulu oli armottoman tiukka: lähes elokuva viikossa. Myös Essanayn aikataulu oli tiukka, mutta tuotantomäärät eivät olleet puoleksikaan yhtä vaativia kuin Keystonella. Huolimatta Chaplinin ja Essanayn johtoportaan välisistä riidoista tai lukuisista paikanvaihdoksista (Chicagosta Nilesin kaupunkiin Kaliforniaan ja lopulta takaisin Los Angelesiin), elokuvissa oli havaittavissa huomattavaa jatkuvuutta ja kehitystä. Elokuvien romanttisuus ja sympaattisuus vahvistui. Jotkut tarinoista olivat entistä monisyisempiä. Jopa yhteiskunnallinen tiedostaminen tuli ilmi näissä elokuvissa. Chaplin uppoutui D.W. Griffithin teoksiin, ja hänestä tuli yhä etevämpi elokuvantekijä.

Essanayn aikakautta pidetään yleisesti sinä ajanjaksona Chaplinin uralla, jolloin hän teki ensimmäiset varsinaiset mestariteoksensa. The Bank ja The Tramp -elokuvat lasketaan kuuluviksi hänen loistavimpiin lyhytelokuviinsa, kun taas esimerkiksi The Champion, A Woman ja Work ovat kerrassaan uskomattoman hauskoja slapstick-komedian klassikoita.

Kun nämä elokuvat katsoo tuotantojärjestyksessä, voi havaita Chaplinin loistavan lavakarisman asteittaisen kehityksen. Pikku kulkurista kasvaa näissä elokuvissa se kiehtovan monitahoinen, vaikkakin näennäisen yksinkertainen ihailun kohde, joka on edelleen yksi elokuvahistorian tunnetuimpia ja rakastetuimpia hahmoja.

Luokka:
Formaatti: DVD

3,95

3 varastossa

Tuotetunnus
DVD403177P
Ääni
mono, stereo (mykkäelokuva, musiikkisäestys)
Kesto
91 minuuttia
Lisätieto
4
Ikäraja
3
Tekstitys
(ei tekstitystä, mykkäelokuva)
Genre
Komedia
Valmistumisvuosi
1915
Studio/Jakelija
SF FILM
Näyttelijät
Charlie Chaplin